In Nederland komen twee sterk op elkaar lijkende marters voor. Namelijk de steen- en boommarter. Doorgaans leeft de steenmarter meer in stedelijke gebieden en de boommarter meer in de natuur.
Tegenwoordig overlappen de leefgebieden van deze dieren enorm. Zo worden er veel boommarters in stedelijke gebieden gespot en steenmarters in de natuur. De aantallen van beide diersoorten zijn de laatste jaren flink toegenomen waardoor de leefgebieden van de dieren ook groter worden.
De boommarter weet in steden zoals Amsterdam genoeg “groene” plekken te vinden om te overleven. Omgekeerd overleven steenmarters steeds vaker op het platteland zoals bijvoorbeeld in Friesland.
Om het verschil tussen een steen- en boommarter waar te nemen is tegenwoordig de wetenschap van het leefgebied niet meer voldoende. De vacht vertelt namelijk een hoop tussen de verschillende eigenschappen.
Een steenmarter heeft meestal kleine oren, een vleeskleurige neus, korte poten en een lichte ondervacht. Een boommarter heeft juiste grote oren, een donkere neus, lange poten en een grijze ondervacht.
Misschien vindt u deze artikelen ook interessant?
De beschermde steenmarter heeft in 2016 een grote invloed gehad op de diere...
De VVD stemt niet in voor de beperking van jacht op provinciale gronden tij...
DTV nieuws bericht dat het oprukken van de steenmarter slecht nieuws is voo...
Met name in het noorden en oosten van Nederland rukt de steenmarter op waar...