Steenmarter in of om de auto? Op deze manier kun je ze verjagen!

Steenmarters kunnen behoorlijke schade aanrichten aan auto’s. De steenmarter kan simpel via de onderkant van de auto in de motorruimte komen waar kabels met visolie het doelwit zijn. Jonge steenmarters proberen of ze de kabels kunnen eten en bijten, met hun scherpe tandjes, snel een behoorlijk aantal kabels kapot wat veel schade kan geven. Alle auto’s met visolie in de kabels lopen risico, het is echter niet bekend of bepaalde merken meer of minder gevoelig zijn. De grootte van de schade die steenmarters kunnen veroorzaken hangt logischerwijs af van het specifieke gedrag van die steenmarter en uw auto. Moderne en durdere auto’s zijn vaak beter afgeschermd qua motorruimte. Ook zijn bij deze auto’s de kabels vaak beter geisoleerd en zijn de koppelingen van de kabels beter afgeschermd. waardoor de kans op schade lager is.


Marters verjagen en uw auto beschermen

De motorruimte van auto’s kunt u niet dichtmaken om zo te voorkomen dat marters in de motorruimte komen. Wel bestaan er middelen om de marter uit uw auto te verjagen en steenmarters te bestrijden. Uit de literatuur blijkt echter dat deze middelen slechts tijdelijk (of niet) werken tegen steenmarters. Als u namelijk al een steenmarter in uw auto (of huis) heeft dan werken geluiden en geuren die de steenmarters verjagen en bestrijden slechts tijdelijk. Na verloop van tijd keert de marter weer terug. En mocht de steenmarter dood gaan, dan is de kans groot dat een andere marter het territorium overneemt.

1) Martervrij voor in de auto, ongeveer 20 euro.

Dit apparaat zendt krachtige ultrahoge geluidstonen (12KHz) om de 15 seconden en kan aangesloten worden op de accu van uw auto of vrachtauto.

2) Martervrij met stroomstoten voor in de auto, ongeveer 30 euro.

Dit apparaat zendt krachtige ultrahogegeluidstonen (12KHz) om de 15 seconden en kan aangesloten worden op de accu van uw auto of vrachtauto. Tevens geeft dit apparaat elektrische schokken van 300-700.

3) Anti Marterspray, ongeveer 10-15 euro.

Bestemd voor in en om het huis en in de auto. Volgens de productbeschrijving beschermt dit product de elektrische bedradingen, leidingen, ontstekingskabels, rem- en koelwaterslangen, manchetten en vouwbalgen van veersystemen tegem marters en relmuizen middels onschadelijke geur- en smaakstoffen. Ook heeft de spray anti-corrosieve eigenschappen.

4) Mustolet Anti Marterspray, ongeveer 15 euro.

Bestemd voor in en om het huis en in de auto. De Mustolet anti steenmarterspray bevat een mengeling van natuurlijke extracten die steenmarters niet lekker vinden. Dit is de natuurlijke manier om steenmarters te bestrijden, en te weren. Bij auto’s kan de spray aangebracht worden in de motorruimte / onder de motorkap. Spuit de spray op plekken waar niet veel wind langs komt, anders is de geur snel weg en is de spray niet meer effectief. Spuit de spray ook niet op hete delen, anders vervliegt de geur ook snel. Je kunt bijvoorbeeld achter de koplampen spuiten, of aan de zijkanten van de motorruimte. Afhankelijk van het type en model auto en de hoeveelheid kilometers die gereden wordt, blijft de spray ongeveer een week werkzaam. Je zou deze spray dus kunnen gebruiken in het kritieke (herst) seizoen, op vakantie (Oost en Zuid-Oost Europa) of als je op visite gaat in gebieden waar steenmarters actief zijn (zie home page, sowieso het Oosten van Nederland).

De Mustolet anti steenmarterspray kan ook gebruikt worden bij overlast van steenmarters in huis. Indien de steenmarter op een plek zit waar geen stroom is om een apparaat te installeren, of indien er incidenteel sprake is van een steenmarter, dan kan de spray worden gebruikt. Spuit de spray op de ingangen op het moment dat de steenmarter buiten is. Let wel op dat de steenmarter ook echt buiten is, anders zal de steenmarter via een andere route een weg naar buiten zoeken en maken en dat geeft vaak nog meer overlast. Indien de plek waar de steenmarter zit goed te bereiken is, dan kun je ook van binnen naar buiten de steenmarter wegwerken, door vanuit het nest steeds meer naar buiten te spuiten. Indien de steenmarter weg is moeten de ingangen dichtgemaakt worden. Je kunt dan nog wekelijks spuiten, ook om te voorkomen dat de steenmarter (of een andere steenmarter) terug komt.

Ervaringen met steenmarters en auto’s (overlast en verjagen)

Hier plaatsen wij (anoniem) ervaringen van burgers met het verjagen van steenmarters uit auto’s en schade door steenmarters aan uw auto. Heeft u ook een ervaring die u met ons wilt delen? Laat het ons weten.

Peter

Peter mailde ons een ervaring die bij hem goed werkt tegen steenmarters bij de auto; namelijk het urineren over de banden van de auto. Volgens hem komen er hierdoor geen steenmarters meer bij zijn auto. Hij geeft ook nog de tip dat je in een gieter kunt plassen en zo op een discrete manier de urine over de banden kunt gieten.

Harm

Heb goede ervaring met het verjagen van steenmarters bij een auto. Maak een raamwerk van latten van 4cm hoog en passend tussen de wielen van de auto en iets langer dan het motorcompartiment span hierop gaas. Schuif het s’avonds onder de auto en de steenmarter houdt het voor gezien.

Mw. De Vries

Wij hebben zelf een rooster gemaakt voor onder de auto. hier durven de steenmarters niet op te lopen en op die manier komt er geen steenmarer onder onze (nieuwe) auto. Hierbij de foto’s.

De mat tegen steenmarters

De anti-steenmarter mat van dichtbij

De mat loopt bijna tot aan de achterwielen

W. ter S.uit Almelo

Ik heb onlangs bezoek gehad van een steenmarter schade aan mijn auto € 800,- Heb een apparaat ingebouwd € 80,- met 6 shockplaatjes en deze op punten gemonteerd daar waar de kabels liggen komt zo’n beest in aanraking met die plaatjes dan heeft hij wel zijn haar recht overeind staan haha schijnt echt afdoende te zijn. Verbruik accu zeer gering zogenaamde lekstroom, zet hem in werking dmv een schakelaar ook geeft het apparaat lichtflitsen om de zoveel tijd en daar hebben ze ook een hekel aan. Buitenlamp brandt de hele nacht daar waar de auto staat, plus gaas onder de auto nou me dunkt optimaal beveiligd nu!!!


P.W. uit Enschede

Wij wonen buitenaf en hebben vorig jaar (2010, red) veel last van steenmarters gehad. Op advies hebben wij WC-blokjes onder de motorkap gehangen om de marter te bestrijden, maar dat heeft niets geholpen. Binnen 10 dagen waren de kabels voor de 2e keer aangevreten. Sinds die tijd niet meer, hopelijk is 2011 ons beter gezind.

A.R.de F. uit Waalre (Marter Vrij profi)

Ik heb dit apparaat in mijn auto gehangen en ik heb geen marter meer gezien. Dank dank dank.

B.de Z. uit Deventer

Twee jaar geleden zijn de bougiekabels van mijn auto door een steenmarter doorgebeten.De garagemonteur heeft die toen vervangen en kwam met het advies om een apparaatje met hoge tonen te laten monteren onder de motorkap. Heb dit apparaatje laten installeren. En ook een wc-blokje (Glorix met citroengeur zou het beste zijn) onder de motorkap opgehangen. Echter een paar weken zijn opnieuw de bougiekabels doorgebeten, weer laten vervangen. Zo’n apparaatje met hoge tonen helpt dus helemaal niet om de steenmarter te bestrijden.De auto stond steeds geparkeerd op een parkeerterrein, waar het donker is. Een half jaar geleden is de katalysator van de auto vervangen, deze katalysator werkte niet goed meer, dit was volgens de monteur een restschade van het doorbijten van de bougiekabels door de steenmarter.Kortom een schadepost van 1000 euro. Inmiddels staat de auto in de parkeergarage waar het goed verlicht is en waar mogelijk de steenmarters niet komen, want die houden niet van het licht maar van het donker. De autoverzekering dekt de schade niet, zij dekken alleen schade die aan de buitenkant van de auto door een dier wordt toegebracht, denk aan overstekend wild.

W.van der T. uit Veldhoven

Irritante beesten die steenmarters. Ik parkeer altijd in een rij met veel andere auto’s en al vaker heb ik een steenmarter gehad. De eerste keer had ik wat schade die ik pas later had opgemerkt. Werd niet betaald door mijn verzekeringsmaatschappij. Ik heb een Honda. Mijn buurman heeft een BMW en die heeft er geen last van. Hoe kan het dat bepaalde auto’s meer gevoelig zijn? Groet

T. ten H. uit Deventer

Ik heb zelf nog een goede ervaring met het weghouden van steenmarters uit de auto. WC-blokjes en / of ultrasoon geluid apparaten werken maar erg kort, de marter(s) wennen eraan ofzo ?? Wat wel goed werkt is de marter simpelweg de toegang ontzeggen tot je motor ruimte. Ik heb dat gedaan door de motorruimte aan de onderkant dicht te maken met een fijn gaas. Lucht moet bij je motor kunnen, maar zo komen de marters er niet meer in. Gaas goed vastzetten, maar niet te permanent (niet lassen bijv.) je garage moet er wel bijkunnen. Ik heb van aluminium strips een frame gemaakt met het gaas ertussen, en dat frame kan met 8 schroeven worden vastgemaakt of losgehaald. Het enige wat dan nog “risico” loopt zijn een paar kabels die helemaal onder de auto langs lopen, maar dat heeft mijn auto niet, alles zit grotendeels onder een bodemplaat weggewerkt. Het is even wat werk, maar dat is wel eenmalig. Je hebt daarna nooit meer last van kapot gebeten kabels, want de marters kunnen er niet meer bij. Misschien dat anderen hier ook wat mee kunnen.

Steenmarterschade en uw autoverzekering

Begin 2011hebben we de onderstaande maatschappijen gebeld of gemaild (de lijst zal steeds verder compleet gemaakt worden) met de vraag of schade aan auto’s veroorzaakt door steenmarters binnen de polisvoorwaarden valt en vergoed wordt. De vraag is gespecificeerd naar “doorknagen van leidingen en bedrading in de motorruimte terwijl de auto stil staat”, dus geen mogelijke aanrijding met een steenmarter. Hieronder treft u een overzicht aan per verzekeringsmaatschappij en de links naar de betreffende websites. Ontbreken er maatschappijen of heeft u zelf ervaringen (positief of negatief) met het declareren van schade door steenmarters bij uw autoverzekering? Wij horen dat graag via de mail en zullen uw ervaring (anoniem) op de site plaatsen. De verzekeringsbedrijven staan op alfabetische volgorde. Wij hebben in de onderstaande lijst de terminologie van de betreffende maatschappijen overgenomen, zodat u de informatie makkelijk kunt terugvinden op de websites van de verzekeringsmaatschappijen. Met “WA + Volledig Casco” & “WA + Uitgebreid Casco” & “All risk” wordt inhoudelijk hetzelfde bedoeld. Sommige maatschappijen hebben aangegeven dat gedeclareerde schade door steenmarters gevolgen kan hebben voor de no-claim. Indien dat gezegd is hebben we dat hieronder vermeld. Ook als het hieronder niet staat zou schade door steenmarters wel invloed kunnen hebben op uw no-claim.

– ABN AMRO. Meer informatie over de ABN AMRO autoverzekering.

-Allsecur. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “Volledig Casco” verzekeren. Meer informatie over de Allsecur autoverzekering.

-ANWB. Schade door steenmarters kan niet verzekerd worden. Meer informatie over de ANWB autoverzekering.

-Centraal Beheer Achmea. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan de module”Aanrijding” afsluiten, of uw auto “All risk” verzekeren. Meer informatie over de Centraal Beheer Achmea autoverzekering.

– Ditzo. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan de module “Brand, storm en natuur” afsluiten. Meer informatie over de Ditzo autoverzekering.

-FBTO. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “All risk” verzekeren. Meer informatie over de FBTO autoverzekering.

-HEMA. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “WA + Uitgebreid Casco / All risk” verzekeren. Bij schade heeft dit wel gevolgen voor u no-claim. Meer informatie over de HEMA autoverzekering.

– InShared. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “All risk” verzekeren. Meer informatie over de InShared autoverzekering.

– Netpolis. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “WA + Volledig Casco” verzekeren. Meer informatie over de Netpolis autoverzekering.

– OHRA. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan de module”Aanrijding” afsluiten. Meer informatie over de OHRA autoverzekering.

– Polis Direct. Op een WA + Volledig Casco verzekering valt schade door steenmarters binnen de dekking. Er is wel sprake van terugval in no-claim korting. Wanneer iemand meer dan 14 schadevrije jaren heeft dan blijft de no-claim korting hetzelfde. Meer informatie over de Polis Direct autoverzekering.

-Rabobank. Meer informatie over de Rabobank autoverzekering.

– SNS Bank. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “All risk” verzekeren. Meer informatie over de SNS Bank autoverzekering.

-Unigarant. Schade door steenmarters kan niet verzekerd worden. Meer informatie over de Unigarant autoverzekering.

– Univé. Schade door steenmarters kan verzekerd worden. U moet dan uw auto “WA + Volledig Casco” verzekeren. Bij schade heeft dit wel gevolgen voor u no-claim. Meer informatie over de Univéautoverzekering.

Wij hebben de bovenstaande informatie zorgvuldig samengesteld, maar natuurlijk is het verstanding om zelf te controleren of de polisvoorwaarden niet zijn veranderd als u overweegt uw verzekering over te sluiten. De informatie is gebaseerd op 1 telefoongesprek (omdat het niet duidelijk op de website van de verzekeringsmaatschappijen staat).Wij hebben geen enkel belang bij 1 van deze maatschappijen.

Reacties van bezoekers en/of verzekeringsmaatschappijen

Hieronder plaatsen wij reactie van bezoekers en/of verzekeringsmaatschappijen aangaande hun ervaringen en/of verdere uitleg over de verzekeringspolis in relatie tot schade veroorzaakt door steenmarters. Als u zelf ervaringen heeft (positief of negatief) dan horen wij dat graag via de mail. Hopelijk kunnen we op deze manier een betrouwbaar overzicht samenstellen. De verzekeringsmaatschappijen staan op alfabetische volgorde, alleen indien we meldingen zijn is de maatschappij opgenomen.

– Univé: ik kreeg geen schade uitgekeerd, niet bij directe schade (kapotte kabels) en ook niet bij gevolgschade.

Steenmarter effectief verjagen en/of verdrijven

Buitenhuis ultrasoon verjager

Bekijken

Binnenhuis ultrasoon verjager

Bekijken

Anti marter-spray

Bekijken
Bekijk alle ultrasoon verjagers Bekijk alle anti marter-sprays