Steenmarter in of om uw auto? Op deze manier kunt u ze verjagen!

Steenmarters kunnen behoorlijke schade aanrichten aan auto’s. De steenmarter kan simpel via de onderkant van de auto in de motorruimte komen waar kabels met visolie het doelwit zijn. Jonge steenmarters proberen of ze de kabels kunnen eten en bijten (met hun scherpe tandjes) snel een behoorlijk aantal kabels kapot wat veel schade kan geven. Alle auto’s met visolie in de kabels lopen risico, het is echter niet bekend of bepaalde merken meer of minder gevoelig zijn. De grootte van de schade die steenmarters kunnen veroorzaken hangt logischerwijs af van het specifieke gedrag van de steenmarter en uw auto. Modernere en duurdere auto’s zijn vaak beter afgeschermd qua motorruimte. Ook zijn bij deze auto’s de kabels vaak beter geïsoleerd en de koppelingen van de kabels beter afgeschermd. Hierdoor is de kans op schade lager maar niet uitgesloten.

Het is, voor de wetenschap, overigens, nog niet geheel duidelijk waarom steenmarters schade aanrichten aan auto’s. Een onderzoeker heeft in Luxemburg 13 steenmarters 2 jaar lang gevolgd om vast te stellen in welke context steenmarters auto’s bezoeken. Steenmarters bezochten auto’s het vaakst in het voorjaar en de vroege zomer. Daar bezochten ze met regelmaat de met geur gemarkeerde auto’s van hun territorium. De meeste bezoekjes aan auto’s waren van korte duur. De verwachting is dan ook dat steenmarters auto’s bezoeken vanwege territoriale redenen en ze dus niet afkomen op de warmte of de beschermde omgeving van een auto om te rusten, te eten of zich te verstoppen.

Inhoudsopgave

 1. Auto beschermen
  1. Ultrasone marter verjager
  2. Anti-marter spray
  3. Steenmarter verjagen offerte
 2. Ervaringen auto beschermen
 3. Autoverzekeringen
 4. Ervaringen autoverzekeringen

1. Auto beschermen tegen de steenmarter

De motorruimte van auto’s kunt u helaas niet dichtmaken om zo te voorkomen dat marters in de motorruimte komen. Wel bestaan er middelen om de marter uit uw auto te verjagen. Hieronder vindt u een overzicht van de oplossingen die wij adviseren te gebruiken bij overlast van steenmarters.

1.1. Ultrasone marter verjager

weitech pest garden protector 2 met flits ultrasone marter verjagerEen ultrasone marter verjager is een handig apparaat waarmee u krachtige ultrasone geluidstonen kan uitzenden om oppervlaktes tot wel 200m2 te beschermen. Tegenwoordig zijn er veel varianten te vinden waarvan wij de onderstaande adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

1.2. Anti-marter spray

eenzet anti-marter sprayEen anti-marter spray is bedoeld om te spuiten in uw auto. We raden u aan met name te spuiten in het kritieke (herfst) seizoen, als u op vakantie bent (Oost en Zuid-Oost Europa) of als u zich bevindt in een gebied waar steenmarters actief zijn. Hieronder vindt u een overzicht van de sprays die wij adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

1.3. Steenmarter Verjagen Offerte

Bekijk hier welke lokale ongediertebestrijders kunnen helpen met het verjagen van steenmarters. Ontvang vrijblijvend een aantal offertes. Deze tool wordt aangeboden in samenwerking met de ongediertebestrijders van slimster.nl:

 

2. Ervaringen auto beschermen tegen de steenmarter

Hieronder plaatsen wij (anoniem) ervaringen van burgers met het verjagen van steenmarters uit auto’s en schade door steenmarters aan de auto. Heeft u ook een ervaring die u met ons wilt delen? Laat het ons weten!

Harm

Ik heb goede ervaring met het verjagen van steenmarters bij een auto: maak een raamwerk van latten van 4 cm hoog en passend tussen de wielen van de auto en iets langer dan het motorcompartiment. Span hierop gaas. Schuif het ’s avonds onder de auto en de steenmarter houdt het voor gezien.

A.R. de F. uit Waalre

Ik heb de Weitech pest garden protector 2 in mijn auto geplaatst en ik heb geen marter meer gezien.

Mw. De Vries

Wij hebben zelf een rooster gemaakt voor onder de auto. Hier durven de steenmarters niet op te lopen en op die manier komt er geen steenmarters onder onze (nieuwe) auto. Hieronder de foto’s.

constructie onder auto om steenmarters te weren

De mat tegen steenmarters

constructie onder auto om steenmarters te weren

De anti-steenmarter mat van dichtbij

constructie onder auto om steenmarters te weren

De mat loopt bijna tot aan de achterwielen

Peter

Peter mailde ons een opmerkelijke ervaring die bij hem goed werkt tegen steenmarters bij de auto; namelijk het urineren over de banden van de auto. Volgens hem komen er hierdoor geen steenmarters meer bij zijn auto. Hij geeft ook nog de tip dat je in een gieter kunt plassen en zo op een discrete manier de urine over de banden kunt gieten.

W. ter S. uit Almelo

Ik heb onlangs bezoek gehad van een steenmarter: schade aan mijn auto €800,-. Ik heb een apparaat ingebouwd €80,- met 6 schokplaatjes en deze op punten gemonteerd daar waar de kabels liggen. Komt zo een beest in aanraking met die plaatjes dan heeft hij wel zijn haar recht overeind staan. Schijnt afdoende te zijn.Verbruik accu zeer gering: zogenaamde lekstroom. Zet hem in werking door middel van een schakelaar. Ook geeft het apparaat lichtflitsen om de zoveel tijd en daar hebben ze ook een hekel aan. Buitenlamp brandt de hele nacht daar waar de auto staat plus gaas onder de auto.

P.W. uit Enschede

Wij wonen buitenaf en hebben vorig jaar (2010) veel last van steenmarters gehad. Op advies hebben wij WC-blokjes onder de motorkap gehangen om de marter te verjagen: dat heeft helaas niets geholpen. Binnen 10 dagen waren de kabels voor de 2e keer aangevreten. Hopelijk is 2011 ons beter gezind.

B. de Z. uit Deventer

Twee jaar geleden zijn de bougiekabels van mijn auto door een steenmarter doorgebeten.De garagemonteur heeft die toen vervangen en kwam met het advies om een apparaatje met hoge tonen te laten monteren onder de motorkap. Heb dit apparaatje laten installeren. Ook een wc-blokje (Glorix met citroengeur zou het beste zijn) onder de motorkap opgehangen.Echter een paar weken zijn opnieuw de bougiekabels doorgebeten: weer laten vervangen. Zo’n apparaatje met hoge tonen helpt bij mij dus niet om de steenmarter te verjagen. De auto stond steeds geparkeerd op een parkeerterrein waar het donker is.Een half jaar geleden is de katalysator van de auto vervangen, deze katalysator werkte niet goed meer, dit was volgens de monteur een restschade van het doorbijten van de bougiekabels door de steenmarter. Kortom een schadepost van 1000 euro. Inmiddels staat de auto in de parkeergarage waar het goed verlicht is en waar mogelijk de steenmarters niet komen. Die houden niet van het licht maar van het donker. De autoverzekering dekt de schade niet, zij dekken alleen schade die aan de buitenkant van de auto door een dier wordt toegebracht, denk aan overstekend wild.

W. van der T. uit Veldhoven

Irritante beesten die steenmarters. Ik parkeer altijd in een rij met veel andere auto’s en al vaker heb ik een steenmarter gehad. De eerste keer had ik wat schade die ik pas later had opgemerkt. Werd niet betaald door mijn verzekeringsmaatschappij. Ik heb een Honda. Mijn buurman heeft een BMW en die heeft er geen last van. Het lijkt alsof bepaalde type auto’s er gevoeliger voor zijn.

T. ten H. uit Deventer

Ik heb zelf een goede ervaring met het weghouden van steenmarters uit de auto. WC-blokjes en/of ultrasone geluid apparaten werken bij mij helaas maar erg kort, de marters wennen er schijnbaar aan. Wat wel goed werkt is de marter simpelweg de toegang ontzeggen tot je motorruimte.Ik heb dat gedaan door de motorruimte aan de onderkant dicht te maken met een fijn gaas. Lucht moet bij je motor kunnen, maar zo komen de marters er niet meer in. Gaas goed vastzetten, maar niet permanent (niet lassen bijvoorbeeld). Je garage moet er wel bij kunnen. Ik heb van aluminium strips een frame gemaakt met het gaas ertussen en dat frame kan met 8 schroeven worden vastgemaakt of losgehaald. Het enige wat dan nog “risico” loopt zijn een paar kabels die helemaal onder de auto langs lopen. Maar dat heeft mijn auto niet. Alles zit grotendeels onder een bodemplaat weggewerkt. Het is even wat werk, maar dat is wel eenmalig. Je hebt daarna nooit meer last van kapot gebeten kabels want de marters kunnen er niet meer bij. Misschien dat anderen hier ook wat mee kunnen.

3. Autoverzekeringen en schade steenmarter

Begin 2011 hebben we de onderstaande maatschappijen gebeld of gemaild (de lijst zal steeds verder compleet gemaakt worden) met de vraag of schade aan auto’s veroorzaakt door steenmarters binnen de polisvoorwaarden valt en vergoed wordt. De vraag is gespecificeerd naar “doorknagen van leidingen en bedrading in de motorruimte terwijl de auto stil staat”, dus geen mogelijke aanrijding met een steenmarter.Hieronder treft u een overzicht aan per verzekeringsmaatschappij en de links naar de betreffende websites. Ontbreken er maatschappijen of heeft u zelf ervaringen (positief of negatief) met het declareren van schade door steenmarters bij uw autoverzekering? Wij horen dat graag via de mail en zullen uw ervaring indien gewenst (anoniem) op de site plaatsen.De verzekeringsbedrijven staan op alfabetische volgorde. Wij hebben in de onderstaande lijst de terminologie van de betreffende maatschappijen overgenomen zodat u de informatie makkelijk kunt terugvinden op de websites van de verzekeringsmaatschappijen.Met “WA + Volledig Casco” & “WA + Uitgebreid Casco” & “All risk” wordt inhoudelijk hetzelfde bedoeld. Sommige maatschappijen hebben aangegeven dat gedeclareerde schade door steenmarters gevolgen kan hebben voor de no-claim. Indien dat gezegd is hebben we dat hieronder vermeld. Ook als het hieronder niet staat zou schade door steenmarters wel invloed kunnen hebben op uw no-claim.

Wij hebben de bovenstaande informatie zorgvuldig samengesteld, maar natuurlijk is het verstanding om zelf te controleren of de polisvoorwaarden niet zijn veranderd als u overweegt uw verzekering over te sluiten. De informatie is gebaseerd op één telefoongesprek (omdat het niet duidelijk op de website van de verzekeringsmaatschappijen staat). Wij hebben geen enkel belang bij één van deze maatschappijen.

4. Ervaringen autoverzekeringen en schade steenmarter

Hieronder plaatsen wij reacties van bezoekers en/of verzekeringsmaatschappijen aangaande hun ervaringen en/of verdere uitleg over de verzekeringspolis in relatie tot schade veroorzaakt door steenmarters. Als u zelf ervaringen heeft (positief of negatief) dan horen wij dat graag via ons contactformulier. Hopelijk kunnen we op deze manier een betrouwbaar overzicht samenstellen. De verzekeringsmaatschappijen staan op alfabetische volgorde.

 • Univé: ik kreeg geen schade uitgekeerd, niet bij directe schade (kapotte kabels) en ook niet bij gevolgschade.

Lees meer over…