Steenmarter verjagen? Gebruik deze effectieve manier vandaag nog!

Hier treft u allerlei informatie over het verjagen en vangen van steenmarters. Voordat u actie onderneemt moet u eerste zeker weten of u ook echt een steenmarter in huis heeft. Steenmarters zorgen niet altijd voor overlast, het kan dus lange tijd duren voordat u hun aanwezigheid opmerkt of vermoed. Steenmarters komen in de ochtenduren thuis om overdag te slapen en ‘s avonds verlaten ze het huis. In de winter komen ze vaak midden in de nacht nog een uurtje rusten. Bovendien maakt een steenmarter gebruik van verschillende dagrustplaatsen, zodat de geluidsoverlast niet permanent is.


Hun gestommel kan overigens wel behoorlijk luid zijn en zelfs doen denken aan een inbreker. Als de steenmarters jongen heeft dan kunt u ook hoge piepgeluiden horen die toenemen naarmate de jongen ouder worden. In de laatste week voordat ze uitlopen kunt ook gekrijs horen en meestal ook gestommel. De steenmarter gebruikt vaak een vaste plek bij hun slaapplaats voor hun behoeften, dit kan stankoverlast geven. Niet opgegeten prooien trekken bromvliegen aan. Die leggen eitjes in de kadavers waaruit maden komen die de kadavers zeer snel opruimen. Een bromvliegplaag op zolder of in huis is een duidelijke aanwijzing dat er ergens een dood dier ligt of heeft gelegen.

Checklist steenmarters in huis

  1. Heeft u een steenmarter gezien?
  2. Heeft u een steenmarter gehoord? (vooral overdag in huis en rond 23:00 vertrek)
  3. Heeft u uitwerpselen gevonden? (4-8 centimter, met puntje, vaak gekruld als een vraagteken)
  4. Heeft u pootafdrukken gevonden? (v-vormige poolbal, met 5 nageltjes)
  5. Heeft u voedselresten gevonden?

Steenmarters zijn beschermde dieren zoals ook uitgewerkt is bij het Wetgeving. Verjagen van de steenmarter, vangen of zelf doden van de steenmarter is verboden. Uit de literatuur blijkt bovendien dat middelen of apparaten die claim steenmarters te verjagen slechts tijdelijk (of helemaal niet) werken tegen steenmarters. Als u namelijk al een steenmarter in huis (of in uw auto) heeft dan werken geluiden en geuren slechts tijdelijk. Na verloop van tijd kan de marter weer terugkeren. En mocht de steenmarter dood gaan, dan is de kans groot dat een andere marter het territorium overneemt. Als u de checklist heeft doorlopen en u vermoedt een steenmarter in uw huis, neem dan contact op met uw gemeente of een erkend gespecialiseerd bedrijf.

Er zijn wel diverse legale apparaten en middelen op de markt die pretenderen steenmarters te verjagen of steenmarters af te schrikken. Hieronder geven wij een overzicht van deze apparaten en middelen. Graag horen wij ook uw ervaringen met het verjagen (op diervriendelijke wijze) van steenmarters.

Apparaten voor in huis

Er bestaan diverse apparaten voor in huis die zouden moeten kunnen voorkomen dat u steenmarters krijgt en/of die claimen steenmarters te verjagen. Hier treft u een overzicht van deze apparaten aan met plus- en minpunten en ervaringen van gebruikers. Heeft u een suggestie die we moeten opnemen of ervaringen met een bepaald apparaat, laat het ons weten.

1) Martervrij voor binnenshuis (indoor), ongeveer 30 euro.

Een klein apparaatje dat steenmarters uit uw huis verjaagt. Het apparaat zendt krachtige ultrahoge geluidstonen (12KHz) om de 15 seconden. Kan aangesloten worden op het normale lichtnet (230V/50Hz). Het bereik is circa 50 tot 70 vierkante meter, het snoer is 1 meter.

2) Martervrij op batterijen, ongeveer 30 euro.

Ongeveer hetzelfde apparaatje. Ook dit apparaat zendt hoogfrequente tonen uit op 12KHz. Het volume is volgens de omschrijving 78dB en dit apparaat zendt om de 20 seconden. Volgens sommige websites is dit apparaat alleen geschikt voor in auto’s, volgens andere websites kan het ook in huizen en schuren worden gebruikt. Producent: ISOTRONIC [Marderfrei Mobil].

3) Marterverjager op zonne-energie, ongeveer 35 euro.

Ongeveer hetzelfde apparaatje als hierboven beschreven. Ook dit apparaat zendt hoogfrequente tonen uit op 12KHz. Ook is het mogelijk om tonen uit te zenden op 7KHz (tegen vlooien, luizen en muskieten) en op 10KHz (tegen muizen en ratten). Het voordeel van dit apparaat is het dat overdag vanzelf oplaadt en daarna de tonen uitzendt. Geschikt voor binnen (ruimte van 25 vierkante meter) en buiten (bereik 6 meter). Uiteraard niet geschikt voor in donkere ruimtes.

4) Stekker tegen steenmarters, ongeveer 15 euro.

Een stekker die je in het stopcontact steekt en die verschillende ultrasone frequenties kan zenden. Het bereik is lager dan van de Martervrij apparaten die hierboven bij 1) en 2) beschreven staan. De werking is ongeveer gelijk aan de marterverjager op zonne-energie, goed voor ruimtes tot ongeveer 30 vierkante meter. De marter stekker is niet geschikt voor buiten. Producent: Vario Schutz.

5) Garden Protector, ongeveer 55 euro.

Een verjaagsysteem dat meerdere hoge geluidsgolven kan uitzenden, en desgewenst ook lichtflitsen kan voortbrengen. Dit apparaat is voor in de tuin, maar kan ook buiten het huis neergezet / gehangen worden om steenmarters en andere gasten te verjagen en te voorkomen dat ze je huis ingaan. Producent: WEITECH.

Ervaringen met deze apparaten

Hier plaatsen wij (anoniem) ervaringen van burgers met het bestrijden en verjagen van steenmarters uit huizen. Heeft u ook een ervaring die u met ons wilt delen? Laat het ons via de weten.

Sjack (Gardenprotector 2)

Toch maar es even goed nagedacht of ik de garden protector 2 wel zou kopen, Immers een buurman (jager) van me vertelde me dat zo’n apparaat niet werkt om de steenmarter uit m’n boerderij te krijgen. Maar het lukte mij ook niet, zelfs niet met een speciale vangkooi. Dus toch maar een garden protector gekocht, en ik moet zeggen, het werkt! Ik weet het nu zeker, en ook s’nachts geen lawaai meer. De marter is echt weg! Mocht er nog eens 1 in huis zitten, heb ik het apparaat bij de hand! Gr. Sjack, omgeving stadskanaal.

Nicolette (stekker tegen steenmarters)

Dit product (stekker tegen steenmarters) werkt alleen in kleine kamers van max 30m2. Onze garage is een stuk groter, dus het werkte bij ons niet helemaal in de hele garage.


Kristina van op de Weeg (Gardenprotector 2)

Wij hadden extreem veel last van katten in onze tuin. De katten maakten gaten in onze tuin, veel stinkende ontlasting en lieten de honden steeds weer blaffen savonds. Nu na aanschaf van dit project, totaal geen last meer!! Geen kat meer gezien, helemaal geweldig! Bedankt voor het advies om dit product aan te schaffen! Groeten uit Rotterdam

Familie op de Vries (Gardenprotector 2)

Na vele malen verschillende producten te hebben geprobeerd, nu als laatste red middel dit product besteld. En het werkt uitstekend! Vanaf dag 1 zijn er geen steenmarters en keutels gesignaleerd, we hebben het product nu zo’n 6 weken. Tip koop er direct de adapter bij, dat scheelt veel batterijen!

Geralda (Gardenprotector 2)

Wij hadden regelmatig last van steenmarters. Ze zaten tussen dakpannen en dakplaat in, net op de kamer waar wij sliepen. Wij dachten eerst dat het inbrekers waren die via het dak wilde binnen komen. Het bleken echter steenmarters te zijn. We hebben het steenmarter verjaag systeem gekocht en geplaatst. Sinds dien geen last meer! Bedankt voor de snelle service en advies!

Bestrijdingsmiddelen

Mustolet Anti Marterspray, ongeveer 15 euro.

Bestemd voor in en om het huis en in de auto. De Mustolet anti steenmarterspray bevat een mengeling van natuurlijke extracten die steenmarters niet lekker vinden. Dit is de natuurlijke manier om steenmarters te bestrijden, en te weren. Bij auto’s kan de spray aangebracht worden in de motorruimte / onder de motorkap. Spuit de spray op plekken waar niet veel wind langs komt, anders is de geur snel weg en is de spray niet meer effectief. Spuit de spray ook niet op hete delen, anders vervliegt de geur ook snel. Je kunt bijvoorbeeld achter de koplampen spuiten, of aan de zijkanten van de motorruimte. Afhankelijk van het type en model auto en de hoeveelheid kilometers die gereden wordt, blijft de spray ongeveer een week werkzaam. Je zou deze spray dus kunnen gebruiken in het kritieke (herst) seizoen, op vakantie (Oost en Zuid-Oost Europa) of als je op visite gaat in gebieden waar steenmarters actief zijn (zie home page, sowieso het Oosten van Nederland).

De Mustolet anti steenmarterspray kan ook gebruikt worden bij overlast van steenmarters in huis. Indien de steenmarter op een plek zit waar geen stroom is om een apparaat te installeren, of indien er incidenteel sprake is van een steenmarter, dan kan de spray worden gebruikt. Spuit de spray op de ingangen op het moment dat de steenmarter buiten is. Let wel op dat de steenmarter ook echt buiten is, anders zal de steenmarter via een andere route een weg naar buiten zoeken en maken en dat geeft vaak nog meer overlast. Indien de plek waar de steenmarter zit goed te bereiken is, dan kun je ook van binnen naar buiten de steenmarter wegwerken, door vanuit het nest steeds meer naar buiten te spuiten. Indien de steenmarter weg is moeten de ingangen dichtgemaakt worden. Je kunt dan nog wekelijks spuiten, ook om te voorkomen dat de steenmarter (of een andere steenmarter) terug komt.

Andere ervaringen met steenmarters in huis

P.R.Z. uit Wilp.

In 2009 hadden wij ook bezoek van een steenmarter. Eerst op de hooizolder en later ook echt in de spauwmuur van een bijgebouw. Wij hebben toen de lokale ongediertebestrijding laten komen (eerst met de gemeente gebeld). Zij hebben alles weggehaald en de steenmarter verderop weer uitgezet. We hebben wat gaten dichtgemaakt en de marter is niet meer teruggekomen (gelukkig!).

Steenmarter effectief verjagen en/of verdrijven

Buitenhuis ultrasoon verjager

Bekijken

Binnenhuis ultrasoon verjager

Bekijken

Anti marter-spray

Bekijken
Bekijk alle ultrasoon verjagers Bekijk alle anti marter-sprays