Steenmarter bestrijden? Dit is wat u wel en niet moet doen!

Wilt u de steenmarter bestrijden maar weet u niet waar u moet beginnen? Lees dan dit artikel door voor alle informatie over de steenmarter bestrijden. We bespreken alle onderwerpen zo goed mogelijk door zodat u goed voorbereid bent op wat komen gaat.

Inhoudsopgave

 1. Mag u de steenmarter bestrijden?
 2. Hoe kom ik van een steenmarter af?
  1. Ultrasone marter verjager
  2. Anti-marter spray
  3. Steenmarter bestrijden offerte
 3. Toch de steenmarter bestrijden?
  1. Zelf bestrijden
  2. Ontheffing vragen

1. Mag u de steenmarter bestrijden?

Voordat u begint met de steenmarter te bestrijden is het belangrijk om te weten dat dit niet is toegestaan volgens de Nederlandse wet. U riskeert een boete wanneer u de steenmarter pijnigt, vergiftigt of doodt. De steenmarter is in Nederland een beschermde diersoort.

2. Hoe kom ik van een steenmarter af?

Belangrijk om te weten is het verschil tussen bestrijden en verjagen. Bij bestrijding worden middelen ingezet om het dier schade aan te doen waardoor dit ten strengste verboden is. Bestrijden is niet diervriendelijk en daarom strafbaar.Maar wat kunt u wel doen tegen de steenmarter? Dat zal een vraag zijn die in u opkomt.Verjagen van de steenmarter is wel toegestaan. Er zijn reeds verschillende oplossingen toe te passen om de steenmarter op gepaste afstand te houden van uw huis of auto. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een ultrasone marter verjager of een anti-marter spray.

2.1. Ultrasone marter verjager

weitech pest garden protector 2 met flits ultrasone marter verjagerEen zogenoemde ultrasone marter verjager kan ingezet worden om de steenmarter effectief te verjagen. Dit apparaat zendt krachtige ultrasone geluidsgolven uit die steenmarters als zeer onprettig ervaren. Zo kunt u met sommige apparaten tot wel 200m2 aan oppervlakte beschermen. De varianten die wij adviseren ziet u hieronder.

Bekijk en vergelijk alle producten

2.2. Anti-marter spray

eenzet anti-marter sprayEen anti-marter spray is bedoeld om te spuiten in uw auto. We raden u aan dit vooral te doen in het kritieke (herfst) seizoen, als u op vakantie bent (Oost en Zuid-Oost Europa) of als u in een gebied bent waar steenmarters actief zijn. Hieronder vindt u de sprays die wij adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

2.3. Steenmarter Bestrijden Offerte

Bekijk hier welke lokale ongediertebestrijders kunnen helpen met het bestrijden van steenmarters. Ontvang vrijblijvend een aantal offertes. Deze tool wordt aangeboden in samenwerking met de ongediertebestrijders van slimster.nl:

 

3. Toch de steenmarter bestrijden?

We willen u er nogmaals op wijzen dat het bestrijden van de steenmarter illegaal en dus strafbaar is. Denk hier goed over na voordat u actie onderneemt.

3.1 Zelf bestrijden

Gaat u tegen advies in aan de slag met de steenmarter bestrijden? Dan kunt u speciale kooien gebruiken om de steenmarter in de val te zetten. Deze kooien hebben vaak 1 of 2 ingangen waardoor een steenmarter binnen kan treden. Als de steenmarter vervolgens binnen is zal de kooi zich vanzelf sluiten.Let op dat ook het vangen van steenmarters strafbaar is. Wat u vervolgens met de steenmarter doet is hoe dan ook illegaal. Wij adviseren u de steenmarter niet te doden met gif en ook niet te doden.Hoewel dit een effectieve manier lijkt, is niets minder waar. Wanneer u een steenmarter doodt zal een andere steenmarter vrijwel altijd het territorium innemen. Ze komen namelijk af op de geur van de gedode steenmarter en merken dat deze er niet meer is. Het territorium kan daarom gemakkelijk overgenomen worden.Steenmarters leven in grote gebieden van een aantal kilometers waardoor een volgende steenmarter altijd op de loer ligt.

3.2 Ontheffing vragen

Het laten bestrijden van de steenmarter is helaas niet mogelijk. Wel kunt u ontheffing bij de provincie aanvragen om de steenmarter te vangen en te laten uitzetten verderop. Hiervoor zal een overleg plaatsvinden om uw aanvraag goed of af te keuren.Om uw aanvraag goed te keuren zal er een gegronde reden moeten zijn. Denk aan verstoring van de openbare veiligheid, schade aan gewassen of vee, etc. Het krijgen van een ontheffing is geen makkelijk proces.Lukt het wel om een ontheffing te krijgen? Dan zal een aangewezen persoon de steenmarter komen vangen en uitzetten. Dit gebeurt meestal binnen een straal van 100 meter waardoor de steenmarter zich nog altijd in zijn territorium bevind. Afdichting moet er tenslotte voor zorgen dat de steenmarter niet terugkeert naar zijn oorspronkelijk gebied.

Lees meer over…