Steenmarter gevaarlijk voor u of uw omgeving? Dit moet u weten!

Is de steenmarter gevaarlijk voor u of uw omgeving? Waar moet u op letten bij de toenadering van een steenmarter en hoe kunt u de steenmarter veilig op afstand houden? In dit artikel leest u alles over de mogelijke gevaren van de steenmarter en hoe u het beste een steenmarter kan verjagen.

Inhoudsopgave

 1. Steenmarter gevaarlijk of niet?
  1. Aanvallen
  2. Ziektes
  3. Brand
 2. Effectief verjagen
  1. Ultrasone marter verjager
  2. Anti-marter spray
  3. Steenmarter verjagen offerte

1. Is de steenmarter gevaarlijk of niet?

Voor zowel de mens als voor huisdieren is de steenmarter vrij ongevaarlijk. Toch zijn er een aantal mogelijke gevaren waarmee u rekening moet houden bij het zien of opmerken van een steenmarter in uw omgeving. Hieronder bespreken we een aantal voor de hand liggende gevaren.

1.1. Mens of huisdier aanvallen

De steenmarter is vrij schuw voor mensen. Wanneer u een steenmarter opmerkt zal deze hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk vluchten. Hierdoor zal een steenmarter vrijwel nooit een mens aanvallen. Een mens aanvallen zal alleen gebeuren wanneer een steenmarter in het nauw wordt gedreven en hij zich bedreigt voelt. Bij het vangen van een steenmarter raden wij dan ook aan gebruik te maken van een specialist of de juiste benodigdheden.

1.2. Overdragen van ziektes

Een steenmarter kan in principe de drager zijn van verschillende ziektes zoals Rabiës oftewel hondsdolheid. Gelukkig is deze ziekte niet tot nauwelijks meer terug te vinden in Nederland. Ook de hondenziekte Canine Distemper kan gedragen worden door de steenmarter al is deze niet gevaarlijk voor de mens of voor honden. Puppy’s worden doorgaans al na 3 weken ingeënt waardoor ze niet meer vatbaar zijn voor deze ziekte.

1.3. Veroorzaken van brand

Aangezien de steenmarter niet direct gevaarlijk is voor de mens, kan de steenmarter wel indirect schade aanrichten. Denk aan het veroorzaken van een brand. Dit kan gebeuren door het knagen aan kabels waarbij er een mogelijkheid is op kortsluiting. Al is de kans dat een muis of rat dit veroorzaakt net zo groot.

2. Effectief verjagen van de steenmarter

Er bestaan diverse oplossingen voor in en rondom uw huis die steenmarters verjagen. Hieronder treft u een overzicht aan van deze oplossingen.

2.1. Ultrasone marter verjager

weitech pest garden protector 2 met flits ultrasone marter verjagerEen ultrasone marter verjager is een verfijnd systeem dat ultrasone geluidstonen uitzend waardoor er een oppervlakte van 200m2 kan worden beschermen. Tegenwoordig zijn hiervan verschillende varianten te verkrijgen waarvan wij de onderstaande adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

2.2. Anti-marter spray

eenzet anti-marter sprayEen anti-marter spray wordt doorgaans gebruikt om in uw auto te spuiten. We raden u aan gebruik te maken van deze spray als u op vakantie bent (Oost en Zuid-Oost Europa), als u zich bevindt in een omgeving waar steenmarters actief zijn of in het kritieke (herfst) seizoen. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal sprays die wij adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

2.3. Steenmarter Verjagen Offerte

Bekijk hier welke lokale ongediertebestrijders kunnen helpen met het verjagen van steenmarters. Ontvang vrijblijvend een aantal offertes. Deze tool wordt aangeboden in samenwerking met de ongediertebestrijders van slimster.nl:

 

Lees meer over…