Steenmarter vangen? Dit moet u weten voordat u begint!

Heeft u last van steenmarters en bent u aan het overwegen om een steenmarter te vangen? In dit artikel leest u alles wat u moet weten en waar u rekening mee moet houden bij het vangen van een steenmarter.

Inhoudsopgave

 1. Is het toegestaan?
 2. Hoe kom ik van een steenmarter af?
  1. Ultrasone marter verjager
  2. Anti-marter spray
  3. Steenmarter verjagen offerte
 3. Toch een steenmarter vangen?
  1. Zelf vangen
  2. Ontheffing vragen

1. Is het toegestaan om een steenmarter te vangen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het vangen van een steenmarter niet is toegestaan (en dus illegaal). Dit komt omdat de steenmarter een beschermde diersoort is in Nederland. Volgens de wet kunt u dus een boete krijgen voor het eigenhandig vangen van een steenmarter.

2. Hoe kom ik van een steenmarter af?

Als het vangen van een steenmarter niet is toegestaan, hoe komt u dan wel van de steenmarter af? Dat zal een vraag zijn die nu in u opkomt.Er zijn tegenwoordig verschillende oplossingen om een steenmarter diervriendelijk te verjagen wanneer deze zich bevind in of rondom uw huis of auto. Belangrijk om te weten is dat verjagen wel mag, maar bestrijden niet. De steenmarter mag op geen enkele manier dan ook mishandeld of gepijnigd worden.Bij het verjagen van een steenmarter kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een ultrasone marter verjager of een speciale anti-marter spray. Dit zijn diervriendelijke oplossingen om de steenmarter op afstand te houden van uw huis of auto.

2.1. Ultrasone marter verjager

weitech pest garden protector 2 met flits ultrasone marter verjagerEen ultrasone marter verjager is een over het algemeen klein apparaat waarmee u ultrasone geluidstonen kan uitzenden om oppervlaktes tot wel 200m2 te beschermen. Er zijn tegenwoordig veel varianten te vinden waarvan wij onderstaande producten adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

2.2. Anti-marter spray

eenzet anti-marter sprayEen anti-marter spray kunt u aanschaffen om te spuiten in uw auto. We raden u aan met name te spuiten in het herfst seizoen, als u zich bevindt in een gebied waar steenmarters actief zijn of als u op vakantie bent (Oost en Zuid-Oost Europa). Hieronder vindt u de sprays die wij adviseren.

Bekijk en vergelijk alle producten

2.3. Steenmarter Verjagen Offerte

Bekijk hier welke lokale ongediertebestrijders kunnen helpen met het verjagen van steenmarters. Ontvang vrijblijvend een aantal offertes. Deze tool wordt aangeboden in samenwerking met de ongediertebestrijders van slimster.nl:

 

3. Toch een steenmarter vangen?

Nogmaals willen wij u erop wijzen dat het vangen (en uitzetten/doden) van een steenmarter illegaal is en u hiervoor een boete riskeert.

3.1 Zelf vangen

Mocht u toch tegen advies in een steenmarter willen vangen, dan kan dat met speciale kooien.Deze kooien hebben ofwel 1 of 2 ingangen waarmee een steenmarter de kooi kan binnentreden. De steenmarter kan bijvoorbeeld gelokt worden met eten waarna de kooi vanzelf dichtgaat als een steenmarter erin loopt.Hoewel dit een effectieve manier lijkt, is niets minder waar. Het territorium van steenmarters omvat vaak enkele kilometers waardoor het vangen en uitzetten van een steenmarter verderop, vaak zinloos is. De steenmarter keert in vele gevallen gewoon weer terug naar zijn oude plek.Zelfs wanneer u een steenmarter doodt zal een andere steenmarter vaak het territorium overnemen.Kortom, het eigenhandig vangen van een steenmarter is en blijft streng verboden.

3.2 Ontheffing vragen

Naast het illegaal vangen van een steenmarter is het ook mogelijk om ontheffing aan te vragen bij uw provincie. U moet dan een hele goede reden hebben om dit te doen. Denk aan de verstoring van de openbare veiligheid, schade aan gewassen of vee, etc.De aanvraag wordt vervolgens nauwkeurig overlegt en vervolgens goed- of afgekeurd. Mocht uw aanvraag goedgekeurd worden dan wordt een persoon door de gemeente aangewezen die professioneel de steenmarter kan vangen en uitzetten.Uitzetten moet in de meeste gevallen binnen 100 meter gebeuren waardoor de steenmarter zich nog altijd in zijn eigen territorium bevind. Afdichting moet zorgen dat de steenmarter niet meer het betreffende gebied in kan slippen.

Lees meer over…