Doorknagen van slangen in auto’s, binnendringen in huizen en vooral een hoop troep maken. De steenmarter is bezig met een grote opmars en weet van geen ophouden. Stankoverlast is misschien nog wel het ergste.

Toch blijkt dat het vaak niet om steenmarters lijkt te gaan. Volgens DVHN.nl vertelt Hans Hoekstra, een ervaren ongediertebestrijder, dat wanneer u een camera plaatst, u in 80% van de gevallen muizen zult zien die voor overlast zorgen. Ook Ecoloog Gerard Müskens kan bevestigen dat het meestal niet om steenmarters gaat. Hij vertelt zelfs dat steenmarters erg nuttig kunnen zijn doordat zij muizen en ratten juist verjagen.

Het vangen of bestrijden van een steenmarter is in Nederland verboden. Maar het gebeurt vaker dat beschermde diersoorten weer onbeschermd worden.

Toch blijkt dit niet de beste oplossing te zijn. Muizen en ratten zijn ook onbeschermd maar zijn er ook nog altijd in groten getale. Het onbeschermd maken van de steenmarter hoeft dus niet direct een oplossing te zijn voor overlast.

Maar wat helpt dan wel? Simpelweg alle gaten en kieren dichtmaken waar een steenmarter mogelijk door naar binnen zou kunnen dringen.

2 reacties op “Weet u zeker dat u overlast heeft van een steenmarter?

 1. Nico van de Vliet zegt:

  Hoe ver kan een marter springen? Wij hebben een notenboom waarvan de takken zo’n 4 á 4,5 meter van de dakrand van de buren verwijderd zijn. Kan de marter dit overbruggen?
  Het zijn dan wen dunne takken.

  • desteenmarter.nl logo
   Steenmarter zegt:

   Beste Nico van de Vliet,

   Marters kunnen ongeveer 1,5 meter hoog springen. Ik denk dat 4 à 4,5 meter niet echt realistisch is.

   Met vriendelijke groet,
   Team DeSteenmarter.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *